Новини > „МБАЛ - Хасково” АД стартира кампанията по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември 2022г.
  • 08/11/2022 - „МБАЛ - Хасково” АД стартира кампанията по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември 2022г.



      „МБАЛ - Хасково” АД  стартира кампанията по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември, чиято цел е профилактика и обучение на пациенти с  диабет. Пациентите ще имат възможност за безплатни прегледи от ендокринолози, както и за измерване на кръвната захар.

      Измерването на кръвната захар  ще се проведе в Диабетния център на Първо вътрешно отделение при „ МБАЛ- Хасково” АД на 14 ноември от 10.00 до 13.00 часа.

    Традицията да се отбелязва този ден, стартира по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

    През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

    Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина.

    Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

     



    Назад към новините


Още новини
МБАЛ-Хасково Обявява свободни места за Лекари - Специализанти

 

МБАЛ-Хасково АД Обявява свободни места за лекар специализант в отделения:

...
"МБАЛ-Хасково" АД обявява участието си в Националната програма "Детско здраве - Пирогов" 2023г.

„МБАЛ-Хасково“ АД има честта да посрещне едни от най-добрите специалисти...

„МБАЛ - Хасково” АД стартира кампанията по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември 2023г.

„МБАЛ - Хасково” АД  стартира кампанията по...

МБАЛ - ХАСКОВО 2024 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД