Урологично отделение



Урологично отделение е сформирано в началото на 20 век първоначално като сектор към обща хирургия, впоследствие се обособява като самостоятелно отделение. През 1977г.отделението се нанася в самостоятелна сграда в северозападната част на болницата. От началото на 2012 г. отделението разполага със 7 стаи с по 2 легла и със самостоятелен санитарен възел и телевизор, което допринася за комфорта по време на престоя на пациентите. Приемно-консултативният кабинет разполага с ехограф Фукуда. Две операционни зали. Едната - за отворени урологични операции, е обурудвана с пълен набор инструменти и апарат за инхалационна анестезия. Залата за ендоскопски операции е снабдена с резектоскопи на Щорц и на Хоук. Анестезиите са спинални – безопасни и минимално инвазивни. Модерно обзаведен сектор за интензивно лечение с 3 легла, възможност за подаване на кислород, централна инсталация и монитори - под 24 часови грижи на обучена медицинска сестра.

Основни медицински дейности:

В урологично отделение се извършва диагностика и лечение (оперативно) на всички заболявания на пикочо-половата система при мъжете. В отделението рутинно се правят трансуретрални операции (безкръвни) при заболявания на простатната стена, на пикочния мехур и уретрата, екстракции на камъни от уретера, фиксиране на стентове, всички видове отворени интервенции на бъбрек, пикочен мехур, простата и пикочен канал. Лекуват се пациенти с андрологични и сексологични заболявания. Диагностичните и оперативни дейности се извършват с анестезия, за да се чувстват болните комфортно. Редовно се извършва микробиологичен контрол и се използват консумативи за еднократна употреба за да няма вътреболнична инфекция.

Медицинска апаратура:

Урологично отделение разполага с модерна ендоскопска апаратура за прецизна диагностика на урологичните заболявания и за трансуретрално (безкръвно) лечение на заболявания на долния уринарен тракт - аденом и карцином на простатната жлеза, тумори на пикочния мехур, стриктури на уретрата. Отделението разполага с модерна ултразвукова техника. Извършват се всички ендоскопски диагностични процедури, включително биопсии на простата и пикочен мехур.

В Урологично отделение работят 7 мед. сестри и 6 санитари .

Телефон: 038/ 606 862 - началник отделение, 606 774 - манипулационна, 606 841 - старша сестра.


Д-р Димитър Тончев
лекар ординатор

Д-р Владимир Владимиров
старши ординатор

Д-р Деян Милчев
лекар ординатор

Марияна Николова
старша сестра

Д-р Станислав Анчев
лекар ординатор

Д-р Евгени Ивайлов Иванов
Лекар-специализант

Д-р Иван Николов
Началник отделение
МБАЛ - ХАСКОВО 2024 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД